در دوران بارداری چه چیزی مهم می باشد؟
🥗️ تغذیه؟
🛌️ خواب؟
🧘♀️️ ورزش؟
بله همه ی این موارد مهم می باشد اما آیا تا به حال به اهمیت سونوگرافی در دوران بارداری توجه کرده اید؟ یکی از اصلی ترین مراقبت ها در این دوره انجام انواع سونوگرافی ها می باشد. متخصصین به انجام آزمایشات و سونوگرافی های منظم این دوره تاکید داشته تا بتوان انواع ناهنجاری ها و بیماری ها را شناسایی و حتی جلوگیری کرد.
هدف از این مقاله آشنایی شما مادران و بانوان در حال اقدام، از انواع سونوگرافی و اهمیت آن می باشد.
همانطور که اشاره شد؛ سونوگرافی های دوران بارداری به دلیل شناسایی مشکلات جنین بسیار با اهمیت می باشد. تشخیص زمان مناسب و تعداد دفعات لازم برای انجام سونوگرافی، به صلاحدید و تشخیص پزشک از وضعیت جسمانی مادر بستگی دارد.
سونوگرافی های این دوره ممکن است با آزمایش های دیگری مانند تست های غربالگری، آمنیوسنتز و یا نمونه برداری پرزهای جفتی همراه باشد تا نتیجه ی دقیق تری حاصل گردد. از ابتدای دوران بارداری تا پایان آن ممکن است بسته به صلاحدید پزشک، سه یا چهار سونوگرافی برای بررسی و کنترل شرایط مادر و جنین تجویز گردد.
⬅️ جلوگیری از حاملگی خارج رحمی
⬅️ جلوگیری از عوارض بارداری مانند بارداری های مولار(پوچ) و همچنین سقط جنین
⬅️ بررسی رشد جنین
⬅️ تعیین سن و جنسیت بارداری
⬅️بررسی نقص های مادرزادی و همچنین ناهنجاری های ژنتیکی
⬅️ بارداری های چند قلویی
⬅️ تشخیص و تعیین زایمان سزارین یا طبیعی
یکی از انواع سونوگرافی ها که در غربالگری سه ماهه اول انجام می شود، سونوگرافی ان تی می باشد. این نوع سونوگرافی معمولا از سمت همه ی متخصصان زنان و زایمان تجویز می شود. اهمیت این نوع سونوگرافی به علت تشخیص حجم مایع جمع شده در پشت گردن و تشخیص بیماری های کروموزومی و سندروم داون می باشد.
هدف از انجام سونوگرافی داپلر؛ بررسی مسیر عروق می باشد تا سرعت عبور خون و باز بودن عروق خونی بررسی گردد. این نوع سونوگرافی در موارد خاص ممکن است تجویز گردد.
در این سونوگرافی برای ارزیابی عملکرد قلب جنین از امواج صوتی استفاده می گردد. سونوگرافی اکوی قلب برای بررسی نقص مادرزادی در قلب جنین انجام می گردد.
یکی از جذاب ترین بخش های بارداری، تعیین جنسیت جنین می باشد. در این نوع سونوگرافی علاوه بر تعیین جنسیت، مشکلات دیگر هم قابل شناسایی می باشد. احتمال خطا در سونوگرافی تعیین جنسیت وجود دارد. زیرا ممکن است شکل کلیتوریس در برخی دختران برآمده باشد و شباهت زیادی با پسران داشته باشد.
می توان گفت سونوگرافی سه بعدی تحولی عظیم را در سونوگرافی به وجود آورد. نتایج در سونوگرافی به صورت خاکستری و کیفیت پایین قابل مشاهده بود. سونوگرافی سه بعدی زوایای مختلف اندام جنین را به صورت سه بعدی قابل مشاهده می کند.
چگونگی انجام سونوگرافی، در موارد اندکی با هم تفاوت دارند اما همه ی آنها مراحل یکسانی دارند. دو نوع سونوگرافی که در دوران انجام می شود عبارتند از:
1️⃣️ سونوگرافی شکمی
در این سونوگرافی؛ ژل مخصوص بر روی شکم زده می شود و سپس مبدل فراصوت بر روی شکم حرکت می کند و تصاویر را ایجاد می نماید.
2️⃣️ سونوگرافی واژینال
دستگاه مبدل در این دستگاه کوچک تر می باشد و وارد واژن می گردد. در سونوگرافی واژینال تصاویر دقیق تر و واضح تر نمایش داده می شود. این نوع سونوگرافی در اوایل بارداری انجام می گردد.
به پزشک خود اعتماد کنید…
پزشک با بررسی شرایط مادر و جنین مهم ترین سونوگرافی ها را در زمان معین تجویز می نماید. برخی از مهم ترین سونوگرافی ها که در این دوران می توان نام برد عبارتند از:
🔶️ سونوگرافی ان تی
🔶️ سونوگرافی غربالگری ۳ماهه اول
🔶️ سونوگرافی آنومالی (۳ ماهه دوم)
🔶️ سونوگرافی ۳ ماهه سوم
همانطور که اشاره شد سونوگرافی بعد از بررسی پزشک قابل انجام می باشد. جدول زمان بندی حدودی انواع سونوگرافی ها عبارتند از:
🔷️ سونوگرافی قلب: هفته ۶ الی ۷
🔷️ سونوگرافی NT: هفته ۱۱ تا ۱۴ بارداری
🔷️ تعیین جنسیت جنین: هفته ۱۶ الی ۱۹ بارداری
🔷️ سونوگرافی آنومالی: هفته ۱۸ الی ۲۳ بارداری
🏷️ در آخر
تکرار و انجام دوره ای و منظم آزمایشات و سونوگرافی ها تحت نظر پزشک متخصص خطری برای مادر و جنین نداشته و نگران نباشید. ممکن است پزشک شما برای بررسی وزن جنین در اواخر بارداری نیز سونوگرافی تجویز نماید. نکته ای که بسیار در بارداری مهم می باشد؛ اعتماد و اطمینان به پزشک متخصص خود می باشد تا این دوران را با کمترین نگرانی و در سلامت پشت سر بگذارید.