بارداری یکی از دوران های حساس و شیرین برای هر مادری می باشد. زمان مناسب برای انجام آزمایشات و تست های بارداری می تواند یکی از دغدعه های مادران در این دوران باشد. یکی از روش های تشخیصی که پیش از بارداری انجام می شود؛ آزمایش آمنیوسنتز می باشد.
آمنیوسنتز یک آزمایش تشخیصی قبل از تولد است که پس از هفته 15 بارداری انجام می شود تا تأیید شود که آیا کودک شما بیماری ژنتیکی یا کروموزومی دارد. این آزمایش برای همه زنان باردار پیشنهاد نمی شود
آمنیوسنتز ممکن است به تصمیم گیری های مهم در مورد بارداری شما کمک کند. در حالی که به برخی از زنان توصیه می شود این روش را انجام دهند، تصمیم نهایی برای انجام این کار با شماست.
🔶 نتایج غیر طبیعی در سونوگرافی
🔶 سابقه خانوادگی نقایص مادرزادی
🔶 مشکل در بارداری های قبلی و نقص
🔶 نتایج غیر طبیعی در آزمایش ژنتیکی حاملگی
🔶 سن بالای 35 سال
🔷 سندروم داون
🔷 سلول های داسی شکل
🔷 دیستروفی عضلانی
🔷 تی ساکس
🔷 سیستیک فیبروزیس
در این آزمایش ابتدا پزشک با استفاده از ژل مخصوص و هدایت گاید سونوگرافی؛ سوزن باریکی را وارد رحم مادر کرده و از مایع آمنیوتیک اطراف جنین نمونه برداری می کند. نمونه دریافت شده برای بررسی بیشتر به آزمایشگاه ارسال می شود.
سلول های جنینی موجود این مایع؛ به مدت 10 تا 12 روز در آزمایشگاه رشد می کند و از نظر نقص های مادرزادی و اختلالات کروموزومی مورد بررسی قرار می گیرد.
🧬 با استفاده از نتایج این آزمایش می توان ناهنجاری های کروموزومی را تشخیص داد. آزمایش آمنیوسنتز می تواند نشان دهنده یک نسخه اضافی از کروموزوم 18 باشد که به آن سندروم ادواردز گفته می شود. این اختلال با عنوان تریزومی 18 شناخته می شود و یک اختلال نادر می باشد.
⬅️ داروهایی مانند آسپرین و وارفارین و ... را یک هفته قبل از آزمایش با تشخیص پزشک متوقف نمایید.
⬅️ داشتن یک همراه در روز نمونه گیری ضروریست
⬅️ بعد از صرف صبحانه نیاز است مثانه شما پر باشد.
⬅️ مشخص بودن گروه خونی مادر
⬅️ در صورت داشتن حساسیت به دارو و مواد بی حسی، پزشک خود را مطلع نمایید
🎯 دقت آمنیوسنتز
می توان گفت آزمایش آمنیوسنتز از دقت 99.4 درصد برخوردار است. و خطای احتمالی جزئی را می توان به پای مشکلات فنی مانند عدم توانایی در جمع آوری مایع آمنیوتیک دانست.
در آخر
با استفاده از آزمایش آمنیوسنتز می توان به طور دقیق به تشخیص بیماری ها و نقایص مادرزادی پرداخت. نتایج غیر طبیعی این آزمایش را پزشک به شما اطلاع می دهد.
در صورتی که شما هم شرایط ذکر شده مانند: سن بالای 35 سال، سابقه نقص مادرزادی خانولدگی و ... را دارید، نیاز است تا با مشورت پزشک خود این آزمایش را انجام دهید.
میزان دقت تست آمنیوسنتز ۹۹ درصد می باشد و ممکن است خطای نادر و احتمالی ای ایجاد شود که به خاطر مشکلات فنی و عدم جمع آوری مقدار کافی آمنیوتیک می باشد.
توصیه می شود زنان بالای ۳۵ سال و افراد دارای نقص های مادرزادی نسبت به انجام این آزمایش اقدام نمایند.
مشکلات و بیماری هایی مانند سندروم داون، تی ساکس و سلول های داسی شکل قابل تشخیص می باشد.
بله، قبل از انجام آزمایش آمنیوسنتز مثانه باید پر باشد.
هزینه نمونه گیری در مطب و بیمارستان متفاوت می باشد. برای تعیین هزینه ها با متخصصان مربوطه در ارتباط باشید.